Разкриват над 400 нови работни места в Каварна

Първите 157 работници ще бъдат назначени още през декември

бъдат разкрити в община Каварна след реализирането на няколко инвестиционни проекта, съобщи кметът Цонко Цонев. В момента регистрираните безработни са 450 души, пише "Монитор".
Първите 157 работници ще бъдат назначени още през декември, когато ще започне да функционира фабриката за преработка на рапани. Инвестицията е в размер на 1,5 млн. лева, като част от средствата се финансира по европейска програма, останалата е със собствени средства на инвеститора. Рапановата фабрика се намира в ромския квартал „Хаджи Димитър”. Капацитетът на предприятието е преработка на 200 тона готови за консумация, почистени и замразени морски раковини. Продукцията ще се предлага в Китай, Корея, Америка, в някои страни в Европа, а така също и в България. Според изчисления на специалисти по нашето Черноморие се вадят годишно 4000-5000 тона рапани, част от които досега отиваше за преработка в Румъния.
До края на месец май 2015-а ще е готова и първата в България и на Балканския полуостров фабрика за преработка на миди. Проектите и строителните разрешителни са готови и до дни започва строежът на двуетажната сграда, където ще се преработват мидите. Новите работни места са 60. Първоначалната инвестиция е 3 млн. лв. Реализатор на проекта е голяма ирландска фирма с инвестиции в ЮАР, Германия, Полша, а сега и у нас. Вложителят започва с производство на около 1500 тона, като целта му е да го вдигне до над 5 хил. тона в следващите две-три години. Целта на ирландските инвеститори е да станат конкурентни на чилийските миди в световен мащаб.
Ирландската фирма е поела ангажимент да изгради 250-метрова обезопасителна стена под нос Чиракман, където се намира фабриката. Нос Чиракман е потенциална земетръсна зона и има опасност от свлачища. Стената струва 600 000 лв., което общината не може да си позволи. Зад парцела, в който ще се преработват рапаните и мидите, е обособена зона от 2 декара, която ще бъде дадена на рибарите и там ще бъде вдигнато първото законно рибарско селище. Ще има поставени поне 20 рибарски съоръжения, които ще бъдат предварително одобрени от ресорните инстанции.
40 работни места ще бъдат разкрити и в новия магазин „Томи” – Каварна, който ще отвори врати на празника на града – 6 май, 2015 г. Нови 150 души пък се търсят от 1 юни следващата година, когато ще бъдат открити три нови петзвездни хотела в местността Бялата лагуна.