Кунева очаква тежък доклад на ЕК

Имаме нужда от нов Наказателен кодекс

Докладът на ЕК по отношение на механизъм за сътрудничество и оценка ще е много тежък за страната ни, а сравнението между България и Румъния няма да е в наша полза. Това заяви заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева на брифинг преди заседанието на Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет, предаде „Фокус”.

„Не съм контролиращ вицепремиер, а координиращ. Това, което съм правила, е същото, което и сега има най-много смисъл да се прави. Цялата ЕК е базирана на координация”, каза още вицепремиерът.

„Шенген не е просто името на едно градче, то е икономика. Другата последица от този доклад е влизането в шенгенското пространство. Няма директна връзка между доклада и Шенген, но при два последователни добри доклада, Румъния може да влезе. Нашите съседи имат основание за това”, посочи Кунева.

Според нея това се дължи на изключителното забавяне на мерките и липса на политическа и обществена воля, но такава воля сега се появява. По думите й има три ключови събития, които е хубаво да започнат – избор на председател на ВКС, съдебен инспектор и започване на съдебната реформа.

„Натовареността на прокурорите е много голяма, затова имаме нужда от нов Наказателен кодекс” подчерта вицепремиерът.

„Ще направим всичко възможно и най-малкото постижение да бъде представено подобаващо, но сравнението не е в наша полза. Водим разговори с посланици. Когато Румъния отвори въздушните си граници, много хора ще предпочетат да кацнат в Букурещ”, добави Меглена Кунева.

Тя заяви, че на базата на това, което са направили в Румъния, ще могат да убедят страните-членки да започнат да отпадат различните граници в Шенген. „Ще има разлика в двата доклада и няма да е в наша полза. България няма да отбележи съществен напредък в сравнение с миналия доклад”, заяви още Меглена Кунева.

„Процедурите са част от живота в ЕС. От началото на членството почти 330 процедури за нарушение, но сме затворили 260 от тях”, разясни Кунева и допълни, че процедурите за нарушение поддържат динамиката в отделните страни-членки.

Тя посочи, че има двойно увеличение на процедурите като само за тази година има 47 нови. Вицепремиерът обясни, че в сряда ще бъде внесен доклад в Министерски съвет.

Според нея по-голямата от процедурите за нарушения се дължат на това, че сме престанали да осъвременяваме нашето законодателство, както и нестабилната политическа обстановка и изоставането от страна на предишните правителства.

„51 от тези процедури са на етап уведомително писмо. Очакваме те да намалеят с 1/3 още тази седмица. 6 са в съдебна фаза, 2 отложени за неопределено време, включително за софийския боклук”, обясни Меглена Кунева като подчерта, че се взимат много активни мерки и над 80% от финансирането е осигурено и работата по изграждането върви.

„По-притеснителни са тези на етап мотивирано становище. Половината от тях са за околна среда, две за чистотата на въздуха и питейната вода”, обясни Кунева.

Тя добави, че са необходими бързи действия от страна на парламента и приемане на Закона за приватизацията, Закона за енергийната ефективност.

По отношение на заседанието на Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет тя уточни, че ще бъде разгледана темата за телекомуникациите, която предвижда разглеждането на отпадане изцяло на роуминга в Европа. „Смятам, че ако успее Европа да изгради пространство без роуминг, България на време трябва да си направи сметката как може да се възползва от това”, заяви Меглена Кунева.