КНСБ не искат да се променя догодина възрастта за пенсия

Животът

24-11-2014, 15:07

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

От 1 януари 2015 г. минималната работна заплата да е 400 лв

Възрастта за пенсия да не се променя догодина настояват от КНСБ. Синдикатът е изработил предложения към правителството за спешни мерки и приоритети за управление и стабилност на страната, обяви днес на пресконференция лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Основен приоритет е новата политика по доходите, а със законодателни промени да се гарантира 10-процентно увеличение на средната работна заплата всяка година, искат от синдиката. КНСБ започва от днес кампания във всички предприятия, в които конфедерацията има структури за договаряне на увеличаване на заплатите през следващата годна. Целта е до края на четиригодишния мандат общото плащане на труда да стане поне 50% от БВП. За България БВП на глава от населението е вече 47% от средноевропейското равнище, докато средната брутна работна заплата в индустрията и услугите е едва около 25% от тази в ЕС, аргументира се Димитров. По думите му произвеждаме два пъти повече отколкото получаваме.

КНСБ смята за реалистично и постижимо от 1 януари 2015 г. минималната работна заплата да е 400 лв. Не само, защото хората са бедни, но и защото единственият лек срещу дефлацията, измислен по света, е потреблението, посочи Димитров.КНСБ е против наливането на държавен дълг в банковата система, допълни Димитров. По думите му държавата може и трябва да взема дългове, когато обаче те са ориентирани към инвестиционно потребление, спасяване на енергийния сектор, а не към спасяване на този или онзи частен субект. Синдикатът настоява и още тази седмица да бъде свикано първото заседание на Тристранния съвет с участието на премиера, посветено на бюджета за 2015 г.