Здравното министерство не може да усвои допълнителни евросредства

МЗ не е в състояние да вземе още пари по ОП „Регионално развитие“ поради кратките срокове

Министерство на здравеопазването не е в състояние да усвои допълнителните средствата по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013г. поради кратките срокове. Това каза д-р Ивелина Георгиева, директор Дирекция „Медицински дейности и управление при кризи” към Министерството на здравеопазването пред „Фокус”.

„Ако бяхме уведомени по-рано за тази възможност, вероятно щяхме да се справим, въпреки че за съжаление се появиха противоречия и между самите медицински професионалисти и лечебни заведения по отношение на необходимостта от тази апаратура и начина на нейното закупуване. При тези обстоятелства това е една пропусната добра възможност за системата”, каза тя.

По думите ѝ единственият вариант, който е обсъждан като възможен, е провеждане на процедура по пряко договаряне на медицинска апаратура, която е уникална по своя характер и има един единствен производител в света, т.е. за нея Закона за обществените поръчки не изисква провеждане на открита процедура.

„В Министерство на здравеопазването е събрана първоначална информация за такава апаратура, която е свързана с диагностика и лечението на онкологичните заболявания, тъй като това е нашият приоритет, финансиран със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013г. Целта е закупуването на апарати, които все още не са налични в страната и поради това се налага български граждани да посещават лечебни заведения в чужбина”, каза д-р Георгиева.

Според нея пример за това е роботизираната радиохирургия (т.н. кибернож), заради която нашите граждани най-често посещават съседна Турция, където това е рутинна процедура - стойността на една такава процедура там е 14 000 лв.

„Това, което направихме, след идването на д-р Петър Москов в Министерство на здравеопазването, е да се изясни ситуацията и да се организира спешна среща с Министерство на регионалното развитие, за да обсъдим възможните решения. За съжаление установихме, че времето за реализиране на тези решения е изтекло”, заяви д-р Ивелина Георгиева.