Разрешават домашното обучение със закон

Животът

25-11-2014, 08:39

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Антистрес стая в Английската

Учиш вкъщи, вземаш диплома за гимназия

Желанието на стотици родители да образоват децата си у дома е на път да стане реалност. Домашното обучение ще бъде позволено за учениците в задължителна училищна възраст – от 5 до 16 години. Това предвижда законопроектът за предучилищно и училищно образование, който депутати от ГЕРБ внесоха за обсъждане в Народното събрание. Това на практика означава, че децата ще могат да завършват гимназия от вкъщи. Самостоятелното обучение

ще е разрешено по желание на родителите както и за учениците, които имат здравословни проблеми или са с изявени дарби. Тийнейджърите над 16 години също ще имат право да завършат 11-и и 12-и клас, обучавайки се у дома. В момента обаче също е така – самостоятелната форма на образование е разрешена в последните две години от гимназията.

Родителите, които изберат децата им да са извън класните стаи, ще имат грижата да им осигуряват необходимите учебници и условия за обучение. Те ще са длъжни да ги обучават по учебните програми и планове, одобрени от МОН. Учениците пък ще полагат изпити за определяне на годишните им оценки, пише "Монитор".

Другият вариант е да валидират знанията и уменията си, които са придобили извън класните стаи. Внесеният законопроект разрешава и приема в първи клас с изпит за проверка на способностите. Той обаче ще бъде позволен само в училищата по изкуствата и културата.

Отпада приемът след IV клас в математическите гимназии, предвижда още проектозаконът. В него е записано, че в професионалните и профилирани училища, каквито са и математическите гимназии, приемът е позволен след VII клас.

Законът слага и ограничение на гимназиите които да носят титлата „езикови”. Така ще могат да се наричат само училищата, в които поне три предмета, извън самия език се преподават него.

Друга новост е, че школата вече няма да бъдат задължени да разкриват групи за занималня след четвърти клас. Те ще могат да организират целодневно обучение само ако имат възможност и желание от страна на родителите. В момента всяко училище е задължено да предлага занималня от 1-ви до 7-и клас. Поради липса на материална база обаче в много школа това не се случва и в момента.