Вижте кои банки ще изплащат влогове в КТБ

Парите

25-11-2014, 10:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съдът спря делото за фалита на КТБ

Вложителите в изгубилата лиценза си през миналия месец Корпоративна търговска банка (КТБ) ще получат парите си в една от девет търговски банки според последната цифра на единния си граждански номер (ЕГН) или последната цифра на ЕИК или БУЛСТАТ, съобщи Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Според фонда това е направено с цел да се постигне равномерно разпределение на вложителите според клоновата мрежа на обслужващите банки и да се осигури спокоен и гладък процес на изплащане.

Изплащането на гарантираните суми на вложителите в КТБ ще се извършва чрез клоновата мрежа на определените от Управителния съвет на ФГВБ девет банки. Те са Алианц Банк България АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) ЕАД, СИБАНК ЕАД, УниКредит Булбанк АД, Централна кооперативна банка АД и Юробанк България АД.

Подборът на обслужващите банки е бил извършен в съответствие с утвърдените от Управителния съвет на ФГВБ критерии, като с най-голямо относително тегло сред тях е покритието на клоновата мрежа на банката кандидат с клоновата мрежа на КТБ. Разпределението на вложителите за обслужване към определените банки е следното:

ЕГН/ЕИК - Банка
0 - Банка ДСК ЕАД
1 - Обединена българска банка АД
2 - Юробанк България АД
3 - Райфайзенбанк (България) ЕАД
4 - Алианц Банк България АД
5 - УниКредит Булбанк АД
6 - УниКредит Булбанк АД
7 - Централна кооперативна банка АД
8 - СИБАНК ЕАД
9 - Първа инвестиционна банка АД, вкл. обслужването на чуждестранните лица

Вложителите в КТБ ще се обслужват от 4-и декември от понеделник до петък в работното време на съответната банка.

Всеки вложител в КТБ с гарантиран размер на влога ще получи достъп до целия размер на подлежащата му на изплащане сума. За да се възползва от това свое право, вложителят трябва да посети офис на определената му обслужваща банка, където представя лична карта или документ за самоличност на чуждестранно физическо лице. Ако е юридическо лице, трябва да предостави ЕИК или удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ и актуално удостоверение за регистрация, с което се удостоверяват лицата, които управляват и представляват юридическото лице, както и декларация по образец, наличен в банката (в 2 бр.).

Вложителят може да открие сметка в обслужващата банка и да остави сумата на влог в нея, да нареди превод на сумата по посочена от него сметка в друга банка или да изтегли парите в брой.

Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в левове според обменните курсове на БНБ в началния ден на изплащането. Вложителите могат да се разпореждат с гарантираните си суми в срок до 5 години, считано от 4 декември 2014 г.

При разпореждане със сумите вложителите трябва да имат предвид унифицираната тарифа за таксите за обслужване на вложителите на КТБ. Междубанков превод през БИСЕРА (еднократно) е без такса за вложителите, както и откриването на сметка в съответната обслужваща банка.

Списъците на клоновата мрежа и работното време на банките, които обслужват вложителите на КТБ, ще са публикувани на сайта на ФГВБ в секцията за изплащане на влоговете в КТБ. Списъците ще са налични и в клоновата мрежа на обслужващите банки, както на уебсайта на КТБ.

ФГВБ изплаща напълно гарантираните суми на вложителите – български и чуждестранни физически и юридически лица, в размер до 196 000 лв. за един вложител, независимо от броя на сметките му в банката. В тази сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на КТБ, припомнят от фонда.

КТБ бе поставена под специален надзор на 20 юни, след като изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

На 6-и ноември БНБ отне лиценза за банкова дейност на КТБ. Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври./dnes.bg