Взимаш диплома за средно образование вече и от вкъщи

800 ученици се обучават у дома, първият скоро ще е студент в САЩ

Новият проектозакон за училищното образование, внесен от ГЕРБ, ще позволи въвеждането на домашно обучение. При това не само в забавачката, а и в училище, пише "Стандарт". Преди време именно родителите на деца, които се обучават у дома и не ползват традиционната образователна система, протестираха срещу "принудителната институционализация" на децата. Затова и в новия проект им се дава възможност да обучават наследниците си в т. нар. самостоятелна форма. Това обаче разбуни духовете, тъй като доста учители и родители смятат, че по този начин се затруднява социализацията на малките и тяхната адаптация към обществото. В същото време част от самите родители на домашни ученици също недоволстват, защото децата им въпреки всичко ще трябва да доказват знанията си пред държавни институции.
От новата форма могат да се възползват не само учениците над 16 години, както бе до момента. Позволено е вкъщи да учат и хлапета със здравословни проблеми, такива с изявени дарби, както и просто деца, които са в задължителна училищна възраст, но родителите им са преценили, че са в състояние да ги обучават вкъщи. Според вносителя на проекта Милена Дамянова, която се очаква да оглави и Комисията по образование в парламента, децата ще имат две възможности да докажат какво са научили - или чрез изпити в края на годината, или чрез валидиране на знанията и уменията им. Родителите пък ще трябва да докажат, че имат нужната база у дома, за да преподават сами на наследниците си. Това ще бъде проверявано от комисии към регионалните инспекторати.
В момента имаме около 800 домашни ученици, каза Петър Порумбачанов, който е председател на Асоциацията за домашно образование у нас. Самият той има 4 деца, които учат вкъщи. Най-големият - Георги - догодина ще завърши и ще замине да продължи обучението си в САЩ. Повечето такива семейства в момента ползват програми, които вземат от западни образователни системи или САЩ, и валидират знанията си по тях.