Опасният вирус Regin излага на риск компютрите в Европа

Той е един от най-сложните инструменти за шпиониране

Сигурността на поверителните ни данни е изложена на риск ежедневно, докато сърфираме в интернет от своите смартфони, таблети или компютри. Хакерите постоянно подобряват своите методи, за да компрометират личната информация на потребителите и последния доклад на анализатори от Symantec е поредното доказателство за това, пише digital.bg. Компанията успя да открие наличието на изключително опасен вирус, който шпионира милиони машини по цял свят още от 2008г., предаде Engadget.

 

 Aнализаторите на Symantec го кръщават Regin и споделиха, че създателите му разполагат с невероятна техническа компетентност и един от най-сложните инструменти за шпиониране, които те са виждали досега. Regin предлага множество опции за персонализация, които променят поведението му, в зависимост от желанието на хакерите. От своя страна те могат да управляват работата му дистанционно, съобразно това дали искат да установят пълен контрол над даден компютър или да следят мрежовия трафик, заснемат скрийшот и др.

 

 Symantec смятат, че са нужни години, за да се разработи толкова сложен вирус, а създателите му са се погрижили да изтрият следите си, като самоличността им засега остава неизвестна. Приблизително половината от инфектираните машини се намират в Русия и Саудитска Арабия, но жертви на Regin са и много потребители в Иран, Индия и редица европейски държави. В заключение ще отбележим, че 48% от засегнатите са представители на малкия бизнес и анализаторите ще продължат да изследват този вирус, за да разберат повече за начина, по който функцио