Колекционер плати 130 хил. евро за акварел на Хитлер

Общество

25-11-2014, 14:29

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изнасят на търг в Германия картина на Хитлер

Купувачът е частно лице от Близкия изток

Адолф Хитлер, останал в историята като нацистки диктатор, в ранните си години той е искал да стане художник. Макар и нереализиран, той има картини зад гърба си. Колко обаче бихте дали, за да се сдобиете с подобно произведение на изкуството. Оказва се, е има хора които биха се разделили със значителна сума, за да се докоснат до нещо, създадено от ръцете на Хитлер.

Акварел, нарисуван от нациста през 1914 г., е бил продаден на търг в Нюрнберг, Германия, за сумата от 130 000 евро, съобщава Reuters.

Първоначалните очаквания са били, че цената му може да достигне до 50 000 евро, независимо че стартовата цена е била бе 4500 евро. Десет процента от средствата от продажбата щебъдат предоставени за благотворителност.

"Купувачът е частно лице от Близкия изток", съобщава Катрин Вайдлер от аукционна къща "Вайдлер" в Нюрнберг, която е организатор на наддаването. Тя разкри, че интерес към акварела е бил проявен също от Азия и Америка.

Картината, озаглавена "Отдел Гражданско състояние и старото кметство на Мюнхен", е една от около 2000 творби, нарисувани от Хитлер като нереализиран млад художник в периода между 1905 и 1920 г., обяснява Катрин Вайдлер.

В автобиографичната си книга "Моята борба" Хитлер разказва за младежките си надежди да стане художник, попарени от нееднократното му отхвърляне от виенската Академия за изящни изкуства.

На въпрос относно критиките не е ли проява на безвкусица да се продават картини на нацисткия диктатор, масово смятан за не особено даровит като художник, Вайдлер отговаря, че подобни питания трябва да се отправят към продавачите - неназована двойка сестри от Германия, прехвърлили 70-те.

Предлагани на предишни търгове пет картини на Адолф Хитлер са достигали цени до 80 000 евро, докато други са продавани за едва 5000 евро.