Мария Габриел: Да засилим действията за елиминиране на насилието срещу жените

Този варварски акт – насилието срещу жени и момичета трябва да бъде изкоренен, смята евродепутатът

На 25 ноември отбелязваме Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените. Тази дата е избрана в чест на сестрите Мирабал, три политически активистки от Доминиканската република, брутално убити през 1960 година по време на диктатурата на Рафаел Трухильо. На днешния ден Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, която е носител на наградата „Евродепутат на годината 2013” за работата й относно равенството между половете, заявява: „Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените ни напомня как всеки ден милиони жени и момичета по света стават жертви на изнасилване, домашно насилие, трафик на хора, убийства на честта, насилствен брак, генитално осакатяване, детеубийство и десетки други ужасяващи форми на насилие срещу жените. То не познава граници – географски, културни, социални, икономически или образователни. В някои страни по света е по-опасно да си жена, отколкото войник.
Време е да чуем тихия глас на жертвите и спазим колективно договорените обещания за елиминиране на насилието срещу жените! Защото човешките права принадлежат на всички! Защото визията за справедлив и мирен свят е свят без насилие.

Цифрите са стряскащи, но трябва да имаме смелостта да ги видим и се изправим срещу тях. Всяка 1 от 3 жени по света са преживели физическо или сексуално насилие. Около 120 милиона момичета са били принуждавани да проституират в някакъв момент от живота си. 133 милиона жени и момичета са били подложени на генитално осакатяване. Жените са бити в домовете си, тормозени по улиците, тормозени в интернет. Ние имаме необходимите инструменти за засилване на борбата с насилието срещу жените. Но нямаме време! ЕС направи защитата на жените от насилие основен елемент от стратегията на Съюза за правата на човека и е начело на усилията в тази посока, но все още сме далеч от желаните резултати. Необходимо е час по-скоро всички страни-членки на ЕС да ратифицират т.нар Истанбулска конвенция, която предоставя европейска рамка за защита на жените от насилие. Ратифицирането на тази конвенция е послание, което жените в ЕС и по света очакват от нас. Трябва да фокусираме усилията си за превенция от най-ранна възраст, не само в името на жените и момичетата, но и заради обществото като цяло, тъй като насилието над жените е бреме за всички. В тази борба, мъжете трябва да бъдат привлечени като активни съюзници и да учат един от друг, че истинските мъже не нарушават правата на жените, не ги подтискат и че мястото на жената не е само в дома или на полето.

Чрез информираност и активност, можем да елиминираме насилието срещу жени и момичета по света. Можем да се борим с безнаказаността на извършителите. Можем и трябва да говорим заради всички онези, които се страхуват да говорят. Днешният ден ни задължава всеки един от нас да поеме отговорност за изкореняване на този варварски акт – насилието срещу жени и момичета!”