5 акта заради смъртта на работника в "Лукойл-Нефтохим"

Пет акта за административни  нарушения е съставила ОИТ във връзка с инцидента на територията на "Лукойл Нефтохим", при който  загина работник след тежки изгаряния с гореща пара. 
При ремонт на паропровод преди седмица 52-годишният Златан Тотев попадна под въздействието на гореща пара. Мъжът получи 90% изгаряния и беше транспортиран до специализираната клиника във Варна, където почина няколко дни след това.  Проверката приключи и днес пред журналисти директора на ОИТ Павлин Васков заяви, че към момента трудовите инспектори са   направили и 15 констатации за причините, довели да тежкия инцидент.
В нарушение на трудовото законодателства за били и дружеството възложител, фирмата АКЗ в която е работил Златин Тотев. Не на последно място вина е имал и самият работник, каза Васков.  Дружествата ще отнесат глоби между 1500 и 15 000 лв.
Според директора на ОИТ работниците не са били инструктирани за техниката на безопасност и охраната труда. По думите му инструктажът се подценява, както от работника така и от работодателите.