Подменят част от контейнерите в "Южен"

Мисия Пловдив

25-11-2014, 16:06

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Махат "бобрите", поставят тип "Иглу"

Община Пловдив предприе действия за повишаване ефективността на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки, която към настоящия момент се организира съвместно с три организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки.

Планира се още през следващата седмица „Булекопак” АД, която има изградена система в район „Южен” и район „Западен”, да започне подмяна на жълтите контейнери тип „Бобър” в район „Южен”, с контейнери тип „Иглу”. Причината за подмяна е, че контейнерите тип „Иглу” имат по-голям обем, изглеждат по-добре и се подобрява качеството на събираните в тях суровини. Освен това се предотвратява посегателството върху рециклируемите отпадъци и се намалява риска от несъзнателно запалване на цветните контейнери.

Предвижда се при подмяна на жълтите контейнери, всяка една точка да се състои от 1 (един) зелен и 1 (един) жълт контейнер. За да се осигури минималния изискуем обем на съдовете за разделно събиране спрямо броя на населението, ще бъдат разположени допълнителен брой жълти съдове в близост до контейнерите за смесен битов отпадък, като по този начин броя на точките с цветни контейнери ще се завиши с около 50 %. Така ще се осигури и по-добра възможност за гражданите да прилагат разделното събиране в близост до дома си. Община Пловдив се споразумя с организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки да се подменят жълтите съдове и в район „Западен” през следващата година, като също ще се завиши броя на точките с разположени цветни контейнери.

Предложение за промяна на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки е направено и към другите две организации, с които община Пловдив има сключени договори.