200 дела за домашно насилие се водят в Пловдив

Животът

26-11-2014, 07:15

Снимка:

namibtimes.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Повече от половината от пострадалите са жени

Повече от половината от пострадалите от домашно насилие са жени. Тревожната констатация бе направена по време на представянето на проект на фондация „Джендър алтернативи” за осигуряване на справедливост на уязвими групи хора. 

От началото на годината в Районния съд в  Пловдив са образувани 199 дела, като 80% от тях са заведени от жени, съообщи адвокат Милена Кадиева като отчете намаление на броя на делата за домашно насилие в сравнение със същия период на миналата година. 

Проектът ще продължи 15 месеца. Той се изпълнява в партньорство с Фондация "Асоциация Анимус" – София и се финансира по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. 

Седем  са основните дейности, които ще приключат на 31 януари, 2016г. Част от тях  включват безплатно предоставяне на правна помощ за жертви на домашно насилие в офиса на „Джендър алтернативи” в Пловдив, водене на 25 дела от национално и 5 от международно значение, срещи на пострадалите със специалисти психолози, както и обучителни семинари с представители на социалните служби, полицията, съд и прокуратура на тема „Как да се прилага на практика закона за домашното насилие”.  

По думите на адв. Кадиева, нужна е промяна в обучението на социалните работници от служба „Закрила на детето” в различните общини и региони. „В повечето случаи те не разпознават случаите на домашно насилие, действат като адвокат на единия родител, по-често бащата и изпълняват  по различен начин едно съдебно решение”, коментира  тя. 

Още един проект, свързан с насилието започва в днешния ден. Мариана Обретенова – президент на  „Зонта  - Клуб” Пловдив  представи „16 Дни на активност срещу насилието” - съвместна инициатива на фондацията и клуба. Според организаторите всяка 4-та жена става жертва на домашно насилие поне веднъж в живота си. 

Много от пострадалите смятат, че то ще спре, но в повечето случаи насилието ескалира, смятат още ескпертите. Лице на кампанията е актрисата Десислава Бакърджиева.