14 бащи - мечти получиха отличия в Казанлък

Животът

26-11-2014, 06:12

Снимка:

архив starazagorautre.bg

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Търси се "Моят любим спомен с татко"

Започва Седмицата на бащата

74 деца се включиха в националната кампания „Да бъдеш баща“

14 медала на „бащи-мечта“ раздаде снощи Центърът за обществена подкрепа в Казанлък в рамките на конкурса за рисунка и литературна творба „Моят баща е мечта за всяко дете “.
Конкурсът започна в началото на ноември във връзка с Националната кампания „Да бъдеш баща“, част от международния проект - „Man Care“.

В инициативата в Казанлък се включиха общо 74 деца със свои рисунки и есета по зададената тема. Инициативата „Моят баща е мечта за всяко дете” е част от заложените дейности по проект „Прегръдка за всяко дете”, който се реализира с цел да се намали броят на децата, настанени в институции, чрез изграждане на система от подкрепящи услуги за родителите, базирани на комплексен подход и междуинституционално сътрудничество.
„Прегръдка за всяко дете” е с продължителност 27 месеца и се финансира от Фондация „Лале“ и Фондация „Оук“, по програма „Вяра в децата и семейството“. Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ е водеща организация, а партньори по проекта са община Казанлък, Дирекция „Социално подпомагане” и МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”.

Сдружение „ Бъдеще за децата с увреждания“ стартира редица подкрепящи дейности и услуги по проект „Прегръдка за всяко дете”. Това са „Библиотека на играчките”, „Училище за родители”, психо-социална подкрепа и консултиране на ниво родилно отделение, работа в общността с разширеното семейство на родителите, обучителни програми и тренинги за деца и родители, тренинги в училищна среда с цел превенция на ранните бракове и ранните раждания, групи за взаимопомощ, формиране на умения за социално включване и др.

„Да бъдеш баща” е национална кампания, целяща да фокусира вниманието на обществото върху значимостта на бащината роля за пълноценното развитие на детето. Дори и да не са биологични родители, почти всички мъже по света имат връзка с деца и оказват влияние в тяхното израстване. За съжаление, в световен мащаб, все още много мъже остават извън грижите за децата поради различни причини.
Бихме искали да използваме случая и да напомним, че всеки, който изпитва някакво затруднение, относно своето дете – конкретен казус или проблем, или просто има нужда от съвет, може да дойде в Центъра за обществена подкрепа. Има моменти, в които не знаем към кого точно да се обърнем и как да се отнесем към детето в кризисна ситуация или възникнал конфликт. Ние можем да бъдем изключително полезни в такива случаи”, споделя Невена Трифонова от Центъра за обществена подкрепа.