Ивайло Донков с изява на първия органов концерт в Плевен

Първият органов концерт в Плевен ще изнесе органистът Янко Маринов, включва се и Ивайло Донков

Първият органов концерт в Плевен ще изнесе органистът Янко Маринов в събота в храма "Дева Мария от Фатима". Маринов е ученик на проф. Нева Кръстева, изнасял е органови концерти в Австрия, Германия, Италия, Испания, Франция и в още десетки страни. В репертоара му са застъпени всички органови произведения, творби от барокови композитори, от епохата на романтизма и съвременността.

Първият професионален орган в Плевен бе доставен през август от Полша и бе монтиран в католическия храм. Първият концерт с този инструмент ще премине под мотото "MUSICA SACRA". В програмата ще прозвучат класически произведения за орган от Бах, Хендел, Пърсел, Брунс, Регер.

В концерта ще се представи и тенорът Ивайло Донков. Певецът е спечелил втория сезон на телевизионно състезание "Гласът на България" и като награда през лятото на тази година е бил на специализация в музикалния колеж в Бъркли. Концертът ще се състои на 29 ноември от 18.00 часа. Следващата програма ще бъде изпълнена на 25 декември - с орган и арфа, предава БТА.

През 2015 г. в храма ще гостуват солисти от Плевен, столицата, страната и чужбина.