Реставрират резбованите тавани на къща "Хиндлиян" с японски пари

Мисия Пловдив

26-11-2014, 17:12

Снимка:

plovdiv.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Средствата се очакват, ако бъде одобрен проекта от фондация "Сумитомо"

Общинският институт "Старинен Пловдив" ще кандидатства за финансиране по програма "Защита, консервация и реставрация на културни ценности извън Япония" към фондация "Сумитомо". Проектното предложение, което ще бъде отправено към фондацията, е на стойност 31 000 лева с ДДС, а с парите ще се реставрират уникалните  резбовани тавани на къща Хиндлиян в Стария Пловдив. Ако проектът бъде одобрен, с част от парите ще се поднови художественото изписване на къщата. Днес Общинският институт получи разрешение от ОбС да подаде проекта пред японската фондация, който гласува „за” предложението им.

Къща "Хиндлиян" е публична държавна собственост. Община Пловдив обаче има право за управление на обекта по силата на договор с Областната управа. Сградата е недвижима културна ценност от национално значение. Построена е през 1835-1840 г. и все още пази автентичния характер на своя облик. Едни от големите й забележителности са уникалната турска баня, рядко срещащото се складово помещение - мааза, както и уникалното художествено изписване.

През последните години в къща "Хиндлиян" бяха инвестирани средства за аварийни консервационно-реставрационни дейности. Сегашният проект, с който се кандидатства за финансиране пред японската фондация, цели да подпомогне Общината при възстановяването на интериора на възрожденската сграда. "Сумата не е особено голяма, но все пак 31 хиляди лева са добър бюджет да започнем да възстановяваме интериора на къщата. Надяваме се скоро да я видим отворена, за радост на пловдивчани и многобройните туристи", коментира зам.-кметът по култура Стефан Стоянов.