В Харманли възкресиха интернет залите

Заради арабските бежанци откриват нови клубове

Бизнесът с обществените интернет зали се завръща в Харманли. Поне на 4 места в града има разкрити интернет клубове, оборудвани с между 6 и 18 компютъра. Имало и малки капанчета по кварталите, където местни изкарвали пенсионирани компютри и ги вкарвали в употреба, разкрива harmanli.bgvesti.net.
Почти по всяко време на денонощието в залите има бежанци, разказаха очевидци. Повечето говорели по скайп, други просто сърфирали. Специални кътове Call shop предлагат слушалки за директни телефонни разговори с чужбина. Идвало по-евтино отколкото набирането от личния мобилен телефон.
Според електронното издание harmanli.bgvesti.net имало и куриозна подробност. Над половината компютри били с цветна табела с надпис Фейсбук, а над другите табела с надпис -Yahoo. Оказало се, че това било за улеснение на сирийците-едните РС автоматично зареждали Книгата за лица, а другите популярната американска търсачка с нейния ценен Mesenger. За незнаещите английски бежанци било трудно да си ги набират сами на екрана. Както и явно да разберат, че от всеки компютър с нет могат да влязат и във Фейса, Гугъл или Яхуу.
Посетителите на залите са основно сирийци, от другата голяма общност в лагера, афганистанската, не се интересували много от мрежата. Що се отнася до пигментираните, които „и говорят“, те по правило повече се интересували от кръчмите вместо от нездравословното взиране в мониторите.