Иван Вълков: България може да избегне наказателната процедура на ЕК

Политика

27-11-2014, 16:11

Снимка:

24 часа

Автор:

Маргарита Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕК започва две нови наказателни процедури срещу България

Законодателните промени за безопасността на пътищата може да бъдат приети в срок, заяви зам.-председателят на транспортната комисия

България може да избегне наказателната процедура, която ЕК обяви, че ще започне срещу страната ни заради безопасността на пътищата. Това заяви пред Bulgariautre Иван Вълков, народен представител от ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по транспорт в парламента.

Има един период от време, в който  трябва да реагираме преди да започне официално процедурата и да направим необходимите законодателни промени. Има внесени процедурни предожения, които престояха седем-осем месеца, но не бяха приети от предишното Народно събрание. Те бяха гласувани в Комисията по транспорт, но не минаха в пленарна зала.
Текстовете не са толкова сложни, сега те трябва да минат за обсъждане в ресорните комисии- в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и в Комисията по транспорт. След това  трябва да бъдат гласувани в зала, обясни Иван Вълков.

Той допйлни, че в ракмите на два дни съставите на постоянните парламентарни комисии в 43 Народно събрание ще бъдат уточнени и ще заработят. Това означава, че в рамките на два, три месеца законопроектът ще може да премине на всички инстанции и обнародван в Държавен вестник.

По думите му по законопроекта, който е за синхронизиране с директивата на ЕС за безопосността на движението по отношение на обмяната на информация на извършените нарушения е постигнато съгласие още в предишния парламент и не се очкава да има среизно дебати.