Министър Красен Кралев връчи ключа на Юнашкия салон на Варна

Политика

27-11-2014, 17:51

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Юнашкият салон е една от първите спортни зали в България

Ключът на емблематичния за Варна Юнашки салон връчи днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев на кмета на града Иван Портних, предаде Varnautre. Общината и държавата от 15 години спорят за собствеността на сградата. Юнашкият салон е една от първите спортни зали в България, построен е през 1910 г. с пари на варненци. От залите на Юнашкия салон са започнали кариерата си европейски и световни шампиони. Тук са тренирали хиляди варненци, провеждали са се състезания и дори часове по физическо възпитание на близките гимназии.

"Щастлив съм, че аз бях човекът, на който се случи да финализира връщането на тази емблема за варненския спорт. Днес е исторически ден. Спортът не трябва да се политизира, той трябва да бъде национална политика. Надявам се, че Юнашкият салон ще служи само и единствено на трениращите млади хора и ще държим търговците далеч от този храм на спорта", каза министър Кралев след като връчи символичния ключ и всички нужни документи на кмета Иван Портних. Той разгледа рушащите се зали и дълго изслушва предложенията на спортните деятели на града за какво трябва да се използват помещенията на бъдещата спортна палата на Варна.
За Юнашкия салон има изготвен проект за реставрация на стойност 1,8 млн. лева от фонд "Jesicca". "Като представител на управляващия орган на "Jesicca" - Министерството на регионалното развитие, гарантирам, че ще направя всичко възможно споразумението на общината за нужните средства да бъде финализирано максимално бързо", каза министър Лиляна Павлова. 

По-рано днес министрите Лиляна Павлова и Красен Кралев откриха първия от общо седем центъра от семеен тип за деца и младежи с увреждания във Варна. Къщите са построени в кварталите "Изгрев" и "Владислав Варненчик" и село Тополи. Във всяка от тях ще живеят по 14 деца, за които ще се грижат 80 специално обучени възпитатели. Центърът е изграден със средства по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г.”.
Общата стойност на проекта за седемте центъра е 4 558 498 лв. и включва разходи за ново строителство, обзавеждане и оборудване.
„Преди около две години проектът беше почти изгубен. С усилията на г-н Кралев и министър Павлова успяхме да го доведем до успешен завършек. Благодаря за съдействието и подкрепата, която винаги сме получавали”, каза кметът Иван Портних.

По 5 топки за футбол, волейбол и баскетбол, спортни екипи и анцузи дари министър Кралев на децата, които ще живеят в домовете в село Тополи.
"Здравето на нацията е по-важно от всичко друго. Масово младежите до 30 г. страдат от тежки, нетипични за възрастта им болести. Затова политиката на Министерството на младежта и спорта ще се преориентира от високото спортно майстворство към масовия спорт", каза Красен Кралев. Това, според него, ще бъде постигнато с приемането на нов Закон за спорта, в който ще залегне различна система за финансиране на спортните организации. С него ще бъдат регламентирани задълженията на общините да развиват масовия спорт и да отделят по-голяма част от бюджетите си за него. Ангажимент на федерациите пък ще бъде подготовката и участията в състезания на елитните състезатели. Ще спре финансирането на "кухите" клубове без дейност и спортни постижения. Трябва да изчезнат и на "фалшивите", създадени само за акумулиране на подкрепа при гласуванията във федерациите.

"Така след 6 до 10 години ще върнем българския спорт там, където му беше мястото преди 20 г.", прогнозира министър Кралев и обясни, че при масови занимания със спорт сред младежите, чрез поддържане на интереса на тийнейджърите към физическата активност, чрез повече часове за спорт в училищата и детските градини вече лесно ще бъдат подбирани таланти за представителните отбори.

Работя активно по осигуряването на допълнителни средства от актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. за реконструкцията на Двореца на културата и спорта във Варна. Изключително важно е да направим и ремонт на спортен комплекс "Черно море", но за целта първо трябва да сменим собствеността му от частна държава в публична държавна. Другият важен за Варна проект, с който съм се захванал, е изграждането на многофункционална сграда в двора на Спортното училище. Сега неговите възпитаници обикалят из целия град, за да тренират.