Прихващанията след цесии ще бъдат разрешени частично

Те ще се приемат не от квесторите, а от синдика на КТБ, който не е назначен

Прихващанията след цесии на клиенти на КТБ, които са били заявени пред квесторите по време на специалния надзор, ще бъдат приети само частично. Това каза пред Труд депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Запитан дали след приетите преди ден промени в Закона за банковата несъстоятелност прихващане след цесия, съобщено на квесторите на КТБ през август например, става недействително, Кирилов потвърди, че е така.

Според него прихващанията се приемат не от квесторите, а от синдика на КТБ, който не е назначен, затова не може да се говори за обратно действие.

Данаил Кирилов разясни как ще действат новите разпоредби. Заявленията за прихващане ще се преценяват спрямо датата на неплатежоспособност на КТБ, която ще обяви съдът.

“Ако прихващането е над гарантирания размер на влоговете от 196 000 лв., синдикът ще има възможност да каже, че то е относително недействително по отношение на масата на несъстоятелността и го приема само до размера, който лицето би получило при разпределяне на активите”, поясни депутатът.

Така, ако един вложител има депозит от 1 млн. лв. в КТБ и го прехвърли на кредитополучател от същата банка и той заяви прихващане, синдикът ще намали кредитът с до 196 000 лв. От остатъка - малко над 800 000 лв., ще бъде зачетен процент, който съответства на коефициента на разпределение от масата на несъстоятелност, включваща активите на банката. Ако той е 30%, ще бъдат зачетени още 240 000 лв. и кредиторът ще остане неудовлетворен за около 560 000 лв.