Всяко трето населено място в Силистренско има паметник, свързан с подвига на български воини

44 са военните паметници в Крайдунавска Добруджа

Всяко трето населено място в област Силистра има поне един паметник, свързан с паметта и подвига на българските воини. Това става ясно от регистъра на паметниците, направен от областната администрация в Силистра, пише paralel44.com.
Общо 44 са военните паметници в цялата Крайдунавска Добруджа, сочат данните. Най-голям е броят им в община Силистра – 12, след това е Тутракан с 8, Алфатар и Кайнарджа със 7, Главиница и Ситово с 4, в Дулово – два. Регистърът включва паметници и паметни плочи, пирамиди и композиции, както и комплекси, поясниха експертите от областната управа в дунавския град.
Почетени са всички войни – от Сръбско-българската до Втората световна, Руско-турската, загиналите по време на румънската окупация. Освен това има орелеф за рейнджър от Силистра, загинал по време на мисия в Ирак. Няколко са паметниците в чест на добруджанските революционери, както и за 31 полк, като сред внушителните и емблематични места е мемориалът „Военна гробница-1916 година” /На снимката/. Сред паметниците с най-общо послание е и този на тъжащата майка.
За съжаление, част от паметниците са в много лошо състояние и тези, които отговарят за тях – общини или държава, трябва да заделят пари, за да могат да се поддържат, призоваха кметове от региона.