Божидар Данев: Бюджет 2015 не е бюджет на реформи

Портфейл

28-11-2014, 08:33

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Божидар Данев категорично не подкрепя мнението на синдикатите за увеличение на минималната работна заплата

Проектобюджетът за 2015-а година не е бюджет на реформи, заяви в предаването "Преди всички" на БНР Божидар Данев – председател на Българската стопанска камара/БСК/.

"Това, което нас ни безпокои, е че предвиденият бюджет не е бюджет на реформи. Това, което ни обещаха с програмната си декларация както парламентарното мнозинство, така и правителството. Особено ни безпокои тази консервативност за бюджетните прогнози през 2016–2017 година. Ако първата година не станат реформите, обикновено практиката показва, че правителствата нямат смелост след това да проведат тези реформи. А това не е бюджет на реформите", заяви Данев.

Той каза, че категорично не подкрепят мнението на синдикатите за увеличение на минималната работна заплата. "Пазарните условия са чудесни в момента в страната. Ние очакваме значително по-висок ръст от това, което политиците говорят. Предвиденият ръст за следващата година е твърде скромен – 0,8%, а само за 9-месечието в момента имаме ръст от 1,6% от БВП. Потреблението е силно разширено, т.е. ние стъпваме на едва движеща се икономика и трябва да запазим тази скорост. Изведнъж искаме тази скорост да бъде срутена и да стигнем до 0,8%", посочи той.

Според председателя на БСК предвиденото в бюджета 10 на сто съкращение на разходите за работни заплати на държавната администрация няма да намали реално броя на чиновниците. По думите му администрацията трябва да се намали с 10 хиляди души.

От Българската стопанска камара са категорично против обединяването на НАП и Агенция "Митници".