Фото изложба показва ужасите на войната

Животът

28-11-2014, 11:00

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Експозицията включва 45 пана с общо 48 снимки

Фотоизложба   под мотото „Първата Световна война – 100 години”, се открива в Дома на културата „Борис Христов”.  

Тя е организирана от Тракийско дружество „Войвода Руси Славов”- Пловдив и Община Пловдив, с финансовата подкрепа на Министерството на културата и  партньорството на Националния музей за българско изобразително изкуство. Куратор  е фотографът Иво Хаджимишев, а  съставител –известният военен историк професор д-р Светлозар Елдъров.
Експозицията  включва 45 пана с общо 48 снимки. Фотосите са автентични и са подбрани от три  лични албума, вече собственост на Дружеството. Единият от албумите е на офицер от 55 пехотен полк на 10 Беломорска тракийска дивизия. Вторият албум е на офицер от Лейбгвардейския кавалерийски полк, а третият е на генералщабен офицер, с малко име Алекси, завършил Първата световна война със звание генерал. 

Фотографиите са снимани от неизвестни днес професионални фотографи, мобилизирани на фронта. Запечатали са мигове от военновременното ежедневие на българската войска по фронтовете в Беломорието в годините на Първата световна война (1915 – 1918).  Фиксирани са  батални сцени от бойните действия на Българската армия в направлението Струма – Марица в Западна Тракия, в районите на Фере,  Серес,  Макри и  Тахино езеро. 

Изключителна ценност са снимките, които имат надписи, тъй като в наши дни те   съдържат голяма историческа и документална стойност, твърдят историците.   Върху тях са запечатани истинските фронтови  условия, напрежението и усилията в продължителната и разорителна  Първа световна война,  лишенията и ежедневният риск. 

Откриването е в 18 часа.