ДПС изключи от парламентарната си група двама депутати (обновена)

Политика

28-11-2014, 10:42

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Муса Палев и Гюнай Хюсмен са изключените народни представители

Движението за права и свободи  изключи от парламентарната си група Муса Палев и Гюнай Хюсмен, предаде Агенция "Фокус".

На брифинг  Тунчер Кърджалиев, зам.-председатерл на ПГ заяви, чедвамата народни представители са изключени от парламентарната група, защото не са спазили политическо обещание за неизползване на преференциален вот или отказ от депутатско място, ако такъв вот бъде осъществен в тяхна полза.

Кърджалиев поясни, че на свое заседание ПГ на ДПС е  изключила Гюнай Хюсмен и Муса Палев, а Централното оперативно бюро на партията е свободило Гюнай Хусмен и  от длъжността общински председател на ДПС Исперих.

По повод причината за изключването им Тунчер Кърджалиев каза: "За неползване на преференциален вот, а дори и като естествен мотив на избирателите да бъде като хипотеза реализиран, те поеха ангажимент да се откажат от консумирането на този вот. ДПС като парламентарна група и политическа сила имаше резерви към преференциалният вот. Ние гласувахме против той да бъде включен в Избирателния кодекс и мотивите за това бяха съвършено прецизни и на база на нашето тълкуване, че това е на база несправедлив процес. Смятаме, че 7% от избирателите не могат да доминират над 93 и сам по себе си преференциалния вот, реализиран при тези условия, би довел до несправедливо транспониране на избирателя като вот, доверие, а след това и като реализирани мандати”.
ПГ на ДПС остава с 36 депутати в 43 Народно събрание.

Муса Палев коментира изключването му от парламентарната група на ДПС лаконично с думите: „Не мисля, че съм направил нещо против партията“.