Огледала ще заменят климатиците?

Стара Загора Лайф

28-11-2014, 11:46

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Роднините южняци правят по-скъпернически подаръци за Коледа

Американски инженери от Станфордския университет твърдят, че може

Според специалистите огледалата могат да пренасочват излишната топлина в дълбините на космоса, съобщи сп. "Нейчър".
Извършени в Калифорния експерименти са показали, че в слънчев ден боядисаните в черен цвят покриви стават с 60 градуса по Целзий по-горещи, отколкото въздухът около тях; повърхността от небоядисан алуминий - с 40 градуса, а покритието от огледала - с 5 градуса по-студено.
Специалистите предлагат огледална повърхност с дебелина два микрона, която се състои от няколко слоя: сребро (слой,
отразяващ светлината) и "смесица" от силициев двуокис и хафниев оксид. Последните два материала превръщат огледалото в термоизлъчвател. Когато силициевият двуокис се нагрява, започва да излъчва топлина под формата на инфрачервена светлина с дължина на вълната от порядъка на десет микрона. На практика атмосферата на Земята не може да погълне това излъчване, в резултат топлината се насочват директно в космоса.
Студеният мрак на Вселената може да бъде използван като възобновяем термодинамичен ресурс дори в най-горещото време на денонощието, твърдят учените.
Огледалото отразява до 97 процента от попадащата на него светлина. Охлаждащата му способност достига 40 вата на квадратен метър. Според изчисленията на инженерите, ако подобна конструкция бъде монтирана на покрива на триетажна сграда, може да се икономиса 100 мегават часа електрическа енергия. Нещо повече, огледалата ще помогнат на мнозина изобщо да се откажат от използването на климатици.