"Да пазим посоката, да продължим пътя"-кампания срещу СПИН в Бургас

Мисия Бургас

28-11-2014, 12:59

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

С общинска кампания  в Бургас ще бъде отбелязан Световният ден за борба със СПИН.  Тя е под мотото  "Да запазим посоката, да продължим пътя!" и се подкрепя от Местен координационен офис по СПИН, Местен обществен комитет по СПИН и Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на Министерство на здравеопазването. Кампанията е организирана от Община Бургас съвместно с РЗИ, Сдружение "Равновесие", Сдружение "Доза обич", Фондация "Областен ромски съюз", Сдружение "Каритас , Общински младежки клуб "J.J.Cool A", Община Бургас", БМЧК, бургаски училища.

На 1 декеммври  от 10:30 -13:30 часа предстои доброволно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН.  Това ще става с  бързи тестове в мобилни медицински кабинети, разположени на възлови места в град Бургас: БСУ, Площад "Тройката" и пред "Часовника" до сградата на Община Бургас. Екипите в мобилните кабинети са представители на: РЗИ-Бургас, Сдружение "Доза обич", Областен ромски съюз" и Сдружение "Каритас". По същото време екипи от доброволци на Общински младежки клуб "J.J.Cool A", Община Бургас, БМЧК, Фондация "Областен ромски съюз", Сдружение "Доза обич", Сдружение "Каритас" и Сдружение "Равновесие" ще раздават здравно-информационни материали с цел -популяризиране на употребата на предпазни средства и мотивиране на  гражданите и гостите на града да проверят актуалния си ХИВ статус.Паралелно ще се раздават здравно-информационни материали, предпазни средства и червени лентички от екипи обучители на връстници  на техните съученици и учители по бургаските училищал От 14:00 до 16:30 часа ще се проведе младежка дискусия, свързана с превенция на ХИВ/СПИН и със застъпничеството за здравно образование в училище - Заседателната зала на Община Бургас
Младежко огнено шествие в подкрепа на борбата с ХИВ и съпричастност към хората, живеещи с  ХИВ и запалване на традиционната огнена панделка започва в 17.30ч.  "На 01 декември нека всички в 21 часа да запалят свещ на прозореца на своя дом. Нека този акт е израз на съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН. Да се обединим и да станем част от световната съпричастност към скръбта на близките на засегнатите от ХИВ/СПИН! Да отправим послание до цялото общество за толерантност и уважение към хората, живеещи сгази диагноза", призовават организаторите.