Хор "Добри Чинтулов" чества 120 години

Юбилеен концерт и филм са в програмата за юбилея

120-годишнина на хор “Добри Чинтулов” ще бъде отбелязана днес от 18 ч. в зала “Зора” в Сливен. След изпълнения на хора присъстващите ще видят 45-минутен филм, който със снимки и видеозаписи пресъздава най-важните и най-интересни моменти от дългогодишната история на колектива.

Хор “Добри Чинтулов” е първият смесен хор в България, създаден от учителя Михаил Райнов през 1893 г. Той е и първият български смесен хор, в който вместо момченца, каквато е била традицията дотогава, пеят жени.

В последните два дни на месец ноември в Сливен ще се проведе Седмият национален фестивал на православната църковна музика. Фестивалът ще бъде открит на 29 ноември от 18 ч. в църквата “Св. Богородица” от хор “Добри Чинтулов” под диригентството на акад. Методий Григоров.

След това любителите на хоровата музика ще могат да чуят изпълнения на хор „Балкански” от Нова Загора с диригент Младен Станев-хормайстор на Старозагорската опера. Последен на концертния подиум ще застане хор „Иван Спасов”, съставен от студенти от Академията за музикално изкуство в Пловдив, с диригент Гергана Люцканова.