Пламен Димитров: Бюджетът за 2015 г. е вреден за държавата

В бюджетната рамка не са отразени мерките, предложени от КНСБ

Бюджетът за 2015 г. не генерира политики, които да водят към растеж. Това заяви пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде „Фокус”. 

„Това, че в него няма или има реформи е въпрос на гледна точка и на изменение. Няма мерки за стимулиране на икономиката и индустрията, доходите, за да може да борим дефлацията”, заяви той.

Димитров посочи, че в социалната сфера от КНСБ не виждат никакви гаранции за пенсионните права на хората и най-вече увеличението на пенсионната възраст, което ги притеснява силно. 

Според Димитров има възможност за други решения както по отношение на минималната работна заплата, така и по отношение на всички останали доходи в бюджетните системи, които се намаляват с 10 %. 

„В условията на намаляващи цени и спад на активността в икономиката трябва да се инжектира ликвидност и средства. Трябва да се харчи – няма друг лек. Другото е дефлация надолу, затваряне на предприятия и по-лошо от 1997 г., когато беше хиперинфлацията”, обяви Пламен Димитров.

По отношение на проведената среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски, Димитров коментира, че в бюджетната рамка не са отразени мерките, които са предложили.

„На този етап не приемаме бюджета в този вид, той е вреден за държавата, а не полезен”, каза още Пламен Димитров.