18 награди връчиха на медийния фестивал „Българската Европа” в Русе

Новините

28-11-2014, 23:05

Снимка:

bgeufest.net

Автор:

Ruseutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Русе започва фестивалът "Българската Европа"

В конкурсната програма се състезаваха 115 програми на 11 български телевизии

18 награди на медийния фестивал "Българската Европа" 2014 връчи журито в петъчната вечер, на церемония от 19.00 в зала „Русе“. В конкурсната програма се състезаваха 115 програми на 11 български телевизии.

Форумът бе организиран от Сдружение „Европейски пространства“ с подкрепата на Представителството на Европейската Комисия в България. Събитието се развива в три сегмента: конкурсна, дискусионна и филмова програма.

Журито с председател медийният експерт доц. д-р Иво Драганов, връчи наградите на победителите. Голямата Награда БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА 2014 отива при Мая Димитрова от БНТ за филма й „Кончето Уолтър“. Бяха присъдени още 5 специални награди за продукциите "Странното село Кирово", документалният филм "Следите на парите", журналистическите разследвания за злоупотребите на кметовете на Неделино и Видин, "На прицел", и филмите "Диагноза" и "Френска любов".

Журито присъди и шест награди в трети конкурсни категории:
- За разследваща журналистика - "Чадъри vs Здраве" на bTV
- За реформа в съдебната система - "Под запрещение" на БНТ, "Темида" на България Он Еър
- За социално включване на маргинализирани групи в обществото - "Жени" и "Чужд сред свои" на bTV; "Малки истории" на БНТ; "Родители" на Нова Телевизия

Бяха присъдени и три грамоти за участие във фестивала на: Цвета Младенова от БНТ за „Корал завинаги“ и „Продавачи на мечти“; Виолета Никифорова, БНТ 2 Русе, за проявена особена социална чувствителност; Екип на телевизия ТВН за участието във фестивала с репортажите „Седем европейски съдии“ и „Местата за последна спирка от живота“

За пръв път, журито присъжда 3 награди, с които отбелязва специални постижения в режисурата, монтажа и операторското майсторство на участващите творци във фестивала:
- Награда за режисура - Николай Василев, БНТ, за цялостно присъствие на фестивала Българската Европа
- Награда за монтаж - Камен Рачков, заради предаванията от поредицата „Ничия земя“, Нова телевизия
- Награда за операторско майсторство - Иван Филчев, bTV, за документалния филм „Еднакво различни“