Международна изложба на котки започва в музея „Земята и хората“

Посетителите могат да видят над 150 представители на красивите животни

Днес и утре в Националния музей „Земята и хората“ в София ще се проведе международна изложба на котки. Красивите създания могат да бъдат разгледани в зала „Гигантски кристали“ от 10 до 17 часа. Входът е с билет за музея.

Около 200 котки ще бъдат представени на изложбата, съобщи пред „Фокус“ Иванка Герасимова, заместник-председател на Националната федерация по фелинология. „Записани са котки от всички породни категории: британска късокосместа, донски сфинкс, сфинкс, ориенталска, сиамска, сингапура, девон рекс, руска синя, шартрьоз, бенгалска, манкс, мейн куун, норвежка горска, бирманска, сибирска, турска ангора, регдол, персийска, екзотична, а също и европейска.Иванка Герасимова поясни още, че в последните години най-много представители има на британска късокосместа порода, докато до преди десет години персийските котки са били най-много.

„Международно жури ще дава писмена оценка на всеки представител според това доколко съответства на стандарта на своята порода, как е подготвен от собственика си и какво държание демонстрира. Избраните ще дефилират във финалното ревю, което е съревнование между различните породи”, обясни още тя и допълни, че в събитието ще участват котки от България, Гърция, Дания, Румъния, Италия и Сърбия.