Д.Йорданова: Проектобюджет 2015 е консервативен

Новините

29-11-2014, 15:10

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Проектобюджет 2015 е изключително консервативен. Това каза зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси Диана Йорданова в предаването по Нова телевизия „Събуди се”.

"Истината е, че бюджетът е изключително консервативен. Не трябва да забравяме, че основна тенденция в него и отражение намира, само актуализацията, която гласувахме преди дни", каза още Йорданова. „За съжаление на този етап ние нямаме друг избор. Бяхме поставени в тази ситуация и нека да не забравяме, че правителството управлява по-малко от месец. Тоест за много кратки срокове трябваше екипът на министър Горанов да направи рамката на бюджета и да го внесе в Народното събрание, което предстои да се случи скоро”, посочи тя. Попитана, дали този консервативен бюджет означава "стягане на коланите" Йорданова отговори: „Това означава, че сме изключително рестриктивни по отношение на разходите, така че да можем да върнем дефицита в нормалните му размери според австрийските критерий - тоест в рамките на 3%.” По думите й, това на практика означава, че приходите трябва да се съберат с необходимите реформи в агенциите с необходимия контрол.

На въпрос за намеренията на правителството за реформи Диана Йорданов каза: „Първите стъпки за реформа са предприети вече, нещо за което бяхме критикувани – включително и вчера от социалните партньори е, че започваме с 10%-то намаляване на разходите в областта на администрацията” и обясни, че това не означава практически съкращаване на хора, а съкращаване на разходите.