Тристранката обсъди пенсионната система

Работната група ще действа по две направления - адекватност и стабилност в пенсионната реформа

На първа експертна среща в социалното министерство правителството, синдикатите и работодателите са потърсили и обсъдили варианти на дългосрочни решения за пенсионната система. Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин след срещата, предаде bTV.

„В срещата участваха представители на социалните партньори, на работодателите и синдикатите, експерти от НОИ и Министерство на труда и социалната политика“, заяви Калфин.

„Уточнихме се, че тази работна група ще работи, ще предлага решения, които да са дългосрочни и да доведат до две неща в пенсионната система. Първото е адекватност, второто е стабилност. Тази работна група ще предложи мерки, които ще са на 2 етапа“, каза още вицепремиерът.

Първият етап ще е в рамките на тази бюджетна процедура. Още в началото на следващата седмица Калфин ще направи среща и с парламентарните партии, ще им представи това, което работи екипът и ще очаква от тях да се съобразят с предложенията и решенията. „Те също ще участват в тях, за да има максимално широко съгласие“, обясни той.

„В експертната работа ще се опрем на документа, който е изготвен от Консултативния съвет по пенсионната реформа, който беше създаден от служебния кабинет. Христосков ми предаде един вариант, като основа на работата ни, допълнително и други материали ще са част от работата ни“, уточни той.

Ивайло Калфин заяви, че ще се спрат на мерки за укрепване на приходната част на пенсионната система и мерки, свързани с достъпа до пенсионната система, които да дадат повече адекватност и справедливост на системата. „Ще се опитаме всичко да бъде максимално публично, което не значи, че тези разговори ще са публични“, уточни той.

Социалният министър изрази надежда това да инициира публичен дебат. Имаме малко време, до края на тази година трябва да се вземат някои решения. „Надявам се в началото на другата година да приключим с отлагана тема от години-как да имаме по-добри и по-високи пенсии и как да бъде стабилна и предвидима тази система“, заяви Ивайло Калфин.