Лиляна Павлова: Ще има забавяния на плащанията по всички водни проекти

Закъснението ще бъде между 6 и 9 месеца

Всички водни проекти, цикли и пречиствателни станции, които се финансират ще имат закъснение, защото никой не е плащал на изпълнителите и градовете стояха разкопани. 

Това каза Лиляна Павлова – министър на регионалното развитие, в интервю за предаването „Брюксел 1“ на телевизия „Bulgaria on Air“. 

Тя поясни, че закъснението ще бъде между 6 и 9 месеца. Министърът обясни, че в ОП „Регионално развитие” нямат такъв мащабен проблем от една страна, защото е спряна по-скоро, а от друга, защото е имало разплащания.

„От вчера ние възобновихме на 100% националните разплащания, защото ако до края на годината не разплатим всички проекти и не ги сертифицираме за възстановяване от Европейската комисия, до 20-ти декември, де факто, особено едни 106 млн. евро, които в момента трябва да ги платим, верифицираме и представим пред Европейската комисия, ако не го направим, на правилото на автоматично приспадане, ние ще ги загубим и те ще ни бъдат взети от оперативната програма безвъзвратно”, каза министър Павлова. 

Тя допълни, че трябва да бъде отблокиран процесът и да се работи, спазвайки одиторските препоръки. В същото време трябва да се разплаща бързо, спазвайки всички контролни процедури, за да не се изгубят парите.

„В една много интересна ситуация сме, в която трябва да отиграем буквално в следващите седмици”, каза министър Лиляна Павлова.