Днес е Андреевден

Новините

30-11-2014, 09:20

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Честито на всички именици!

Днес почитаме паметта на Св. апостол Андрей Първозвани. Свети Андрей Първозвани е един от Дванадесетте апостоли, който проповядвал християнското учение сред балканските и при черноморските народи. Умира в гръцкия град Патра, разпънат на кръст, с формата на буквата “Х”. По-късно в иконографията този символ е наречен “Андреев кръст”.

В българския Народен календар този празник е познат под различни имена. Вярва се, че от този ден денят започва да расте колкото едно просено (царевично, грахово и др.) зърно, с което е свързана обредната практика в навечерието на този празник да се варят в ново гърне различни зърна – жито, грах, царевица, боб, леща, за да наедряват. От това вариво на сутринта всеки от домочадието хвърля по малко в комина, като пожелава добри посеви, а останалото се изяжда. От него се дава и на домашните животни и кокошките. Вярва се още, че светецът прогонва зимата и дългите нощи.

Според преданието Свети Андрей бил отшелник в планината и там обработвал малка нива с единствения си вол. Но един ден мечка изяла животното. Разгневил се Андрей, уловил звяра и го впрегнал в ралото. Оттогава яздел мечката и с нейна помощ обработвал земята си. Затова светецът се тачи и като покровител на най-свирепите животни по нашите земи. На този ден преди изгрев слънце най-възрастната жена в дома взема шепа варени царевични зърна и ги хвърля нагоре в комина с думите: “На ти, мецо, варен кукуруз, че да не ядеш суровия”.

На този ден имен ден празнуват всички, които носят имената  Андреана, Андрей, Андрея, Андро, Андриана, Андрияна, Дешка, Първан, Първа, Първанка, Силен, Силян, Храбрин, Храбрина, Храбро, Храбър.