„Милионерка” измамница събира пари за деца сираци

Представя се за вдовица от Кот д'Ивоар

змамница събира пари уж за подпомагане на бедни, болни и деца сираци. Дамата се подвизава в интернет под името Елизабет Чарлз и твърди, че е вдовица от Кот д'Ивоар, пише в. "Монитор".Съпругът й бил един от най-богатите хора в страната и дори се кандидатирал за президент, но не бил избран. След смъртта си завещал на съпругата си 5,2 млн. долара. Тази година милионерката обаче разбрала, че е болна от рак на гърдата в последен стадий. Лекарите казали, че положението й е критично и че не й остава много време живот. Тя решила да използва последните си месеци на този свят да направи нещо добро и създала фондация за подпомагане на децата сираци и бедните по цял свят. Жената търси съмишленици в различните страни, които да й станат партньори в тази благотворителна дейност.
Един от избраниците случайно станал търновецът Ивайло. В средата на седмицата той получил на имейла си писмо на английски от африканската милионерка. В него тя разяснявала каузата си и го молела да й върне имейл за повече подробности. Воден от чисто любопитство, търновецът отговорил. В следващото писмо дамата обяснила, че мъжът ще получи част от нейните милиони, за да помага на нуждаещите се и бедните в България. Единствената „дребна” подробност е, че той трябва да изпрати по банков път до трезор в Латинска Америка сумата от 200 долара. Парите били нужни за оформяне на документите по прехвърлянето на милионите Нашенецът, разбира се, не се подлъгал и прекъснал връзката с африканската „милионерка”.

Случаят е поредният на най-разпространената в света интернет измама, известна като „нигерийска примка”. При нея потребителите получават имейли от лица, представящи се за богаташи предимно от африкански и латиноамерикански държави. Крайната цел е жертвата да преведе определена сума пари по банков път. А сюжетите за да се случи това са достойни за холивудски режисьори. В един от случаите подателят на имейла се представил като пленена африканска принцеса, на която били нужни пари, за да излезе на свобода.
Преди време търновец получил имейл лично от Айша Кадафи, която обяснявала, че е харесала нашенеца и го моли да й помогне с малко пари да се измъкне от Либия, а в замяна тя ще раздели с него изнесените от баща й приживе милиарди в чужбина. Същият сюжет се разиграл с търновеца и втори път след няколко седмици, но този път подател бил един от синовете на Саддам Хюсеин. В друг случай пък подател на имейлите е адвокат на починал в Латинска Америка милиардер от български произход. Оказало се, че покойникът не оставил наследници и адвокатът след дълго разследване открил, че наследник на милиардите е именно жертвата. За да получи богатството, той трябвало да изпрати само стотина долара за оформяне на документите.