Горанов: Минималната работна заплата ще расте постепенно

Политика

30-11-2014, 14:09

Снимка:

МФ

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Горанов обеща увеличение на доходите само при растеж на икономиката

На два етапа тя ще достигне до 380 лв, уточни финансовият министър

Аз съм готов да отстъпя от позицията си за запазване на размера на минималната работна заплата. Ще предложа тя да расте, само че не толкова рязко, колкото бяха предложили колегите на един предходен етап, а на две части в рамките на следващата година – с 20 лева до 360 лева от 1 януари и с още 20, ако няма някакъв сериозен катаклизъм, от средата на 2015 г. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Неделя 150” на БНР.
Той обясни, че след проведените разговори на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество основните му притеснения, че пазарът на труда ще бъде притиснат от едно рязко покачване на минималната заплата, не са срещнали подкрепа нито от страна на синдикатите, нито от по-голямата част от работодателските организации.

„Оказва се, че трудовият пазар, поне според становището на по-голямата част от работодателските организации, би могъл да поеме това увеличение. В този смисъл ние нямаме аргумент да останем на позиция, че минималната заплата трябва да бъде запазена. Тази еволюция в позицията на финансовото министерство идва именно в процеса на консултиране“, подчерта министър Горанов.

Планираният размер на минималната работна заплата през следващата година по думите на финансовия министър трябва да достигне до 380 лева, както бе предложено от синдикатите и от служебното правителство, разработило тригодишната бюджетна прогноза в предходния вариант на бюджета.