За цената на рибата за Никулден

Новините

30-11-2014, 16:14

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Тази година проливните дъждове и наводненията станаха причина да се скъсат много от язовирните стени на съоръжения, в които се отглеждаше шаран. Тонове риба бяха унищожени. Дали преди празника Никулден търговците ще успеят да компенсират липсата на местен шаран с внос от други страни или пък от други региони в страната?

Пороите в началото на септември скъсаха стената на язовира на Динко Иванов в село Маринка . С водата в езерото Вая се вливат над 5 000 шарана и 3 000 толстолоба.

„Бяха достигнали от две кила и половина до три кила и половина големина, просто за Никулден тази риба е най- продаваемата, защото е с нормален размер и всеки българин може да си купи”, обяснява стопанинът на язовира Динко Иванов.

Успял да спаси само 5 риби. Изчислява загубите си на десетки хиляди левове. Смята, че това няма как да не се отрази на цената на шарана.

„Нормално е да се вдигне при положение, че не само моя язовир, а и много колеги тук, в Бургаска област язовирите са скъсани и рибата им е унищожена”, обяснява стопанинът на язовира Динко Иванов.

Седмица преди Никулден влизаме в няколко рибни магазина на пазара в Бургас, където установяваме, че риба има и то на миналогодишна цена. Питаме да очакваме ли скок?

„Не, не стопроцентово не. Никога не е бил повече от 6 лева и миналата година е бил на тая цена. Сега пак е тази цена. Не вярвам да стане по-скъп”, казва Величка Димитрова-търговец.
Търговците не се притесняват, че за празника ще останат без шаран, защото по думите им у нас има десетки лицензирани водоеми, които им предлагат продукцията си.

„Има сериозни хора с по 10 язовири, които гледат риба. Няма, няма да се вдигне цената на рибата. Риба има достатъчно”, казва търговецът Вълко Колев.

Към момента клиентите са спокойни, че ще могат да си купят спокойно шаран в навечерието на празника и не бързат да зареждат фризерите си. Въпреки всичко търговците не изключват макар и минимална възможност за повишение на цената на шарана в дните преди Никулден.

И все пак до празника Никулден остава точно една седмица - седмица, в която ще се надяваме търговците да не прибегнат до принципа „ден година храни” и да ни изненадат с точно преди празника с по-високи цени на шарана. /Нова Телевизия