Декември ще бъде облачен и мъглив

Животът

01-12-2014, 08:15

Снимка:

outdooraction.dk

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Времето се затопля, живакът скача до 18 градуса през ноември

Мрачно време ни очаква през 15 -20 дни от месеца

Най-ниските температури през декември ще бъдат между минус 9 и минус 14 градуса, а най-високите – между 13 и 18 градуса.
Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Прогнозната средна месечна температура през декември в Северна България и високите полета е около 0 градуса, в Горнотракийската низина – 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони – около 4 градуса, в планините — от минус 5 до минус 1 градуса. През тази година се очаква средната месечна температура и месечната сума на валежите през декември да бъдат около нормата.

През първите дни на месеца ще бъде топло, но още към 3 декември ще започне бързо понижение на температурите Ще има валежи, на места значителни. В много райони дъждът ще преминава в сняг.

През втората половина от десетдневието ще е доста студено, очакват се още валежи, вече предимно от сняг. През последните дни ще бъде по-спокойно, температурите ще се повишават, но ще се създадат условия за мъгли в равнините и температурни инверсии. Тази тенденция ще се запази и в началото на второто десетдневие.

Към 13-14 декември ще започне период с променливо време, с чести превалявания и температури, близки до обичайните. Преваляванията ще са предимно от сняг, в най-южните райони и по Черноморието – дъжд и сняг. В равнинната част от страната ще се образува неравномерна и нетрайна снежна покривка.

Вероятност за застудяване има около 15-ти и около 20-ти. И през третото десетдневие динамиката на атмосферата през повечето дни ще бъде повишена, със средни температури, близки до обичайните и чести превалявания.

Около Коледа се очаква по-сух период, с мъгли и значителна облачност в равнините.