Горанов: Минималната заплата става 380 лв., но на два етапа

Парите

01-12-2014, 06:40

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

От следващата година – с 20 лв. до 360 лв. от 1 януари и с още 20 лв. от средата на 2015 г.

Министърът на финансите Владислав Горанов отстъпи от позицията си за замразяване на минималната работна заплата на 340 лв. през 2015 г. Той обаче предлага увеличението да стане на два етапа – с по 20 лв. от 1 януари и от 1 юни, заяви самият той пред БНР вчера.

За ръст на минималната заплата догодина настояват социалният министър Ивайло Калфин и синдикалните организации, защото "замразяването на параметри в социалния сектор е вредно".

"Готов съм да отстъпя от позицията си за запазване на размера на минималната работна заплата и ще предложа тя да расте, само че не толкова рязко, а на две части в рамките на следващата година – с 20 лв. до 360 лв. от 1 януари и с още 20 лв. от средата на 2015 г., така тя пак ще достигне в следващата година до 380 лв., както се предлага от синдикатите и от служебното правителство, което е разработило 3-годишната бюджетна прогноза в предходния й вариант, но това нарастване ще стане на два етапа", коментира Горанов.

"Еволюцията" в позицията му дошла след вчерашната извънредна среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество и след като не получил подкрепа за собствената си идея.
Нарастването на възрастта за пенсиониране и източникът на пари за пенсиите на категорийните работници трябва да станат ясни между първото и второто гласуване на бюджета на Държавното обществено осигуряване в Народното събрание.