Църковно отличие за кмета Фандъкова

Орденът на името на Великата княгиня Ефросиния се връчва на жени с особени заслуги към вярата и обществото

След светата лигургия в неделя по повод 100-годишнината от освещаването на Руската църква - храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София, кметът на столицата Йорданка Фандъкова бе отличена с орден "Св. Ефросиния Московска" за "трудове за благото на Църквата". Същия орден получи и Александра Карамихалева - началник отдел "Връзки с обществеността" при Светия синод на Българската православна църква.

Преподобна Ефросиния, велика княгиня Московска, в своя живот съчетавала общественото служение с християнската вяра и служение на Църквата. Орденът, носещ името на Великата княгиня, е учреден през 2007 г. по повод 600-годишнината от нейната кончина и се връчва на жени с особени заслуги към църквата и обществото.

С орден "Св. Сергий Радонежки" за своите заслуги към църквата бяха отличени прот. Кирил Попов - диригент на Софийския свещенически хор и лауреат на международни награди за свои композиции на църковна музика, както и йеромонах Зотик Гаевски - дългогодишен сътрудник при Руското подворие в София.

Празничната света литургия бе оглавена лично от Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.