9 човешки живота спасени при донорски ситуации в Бургас

Само за три месеца при донорски ситуации в МБАЛ-Бургас са спасени девет човешки живота. Това са хора с тежки терминални заболявания, а трансплантацията е последен шанс за тях, коментира координаторът на екипа по донорството към бургаската болница д-р Милена Минева. МБАЛ е база за експлантации на черен дроб и бъбреци, които се извършват от специализирани екипи. Само за последните три месеца са извършени три донорски ситуации, помогнали на девет души, съобщи в. Черноморски фар.  „Мога да кажа, че ние имаме много силна подкрепа от страна на Изпълнителната агенция по трансплантациите, в лицето на д-р Симеонова, която е директор. Непрекъснато е във връзка с нас, помага ни по всякакъв начин. Организацията, когато има донорска ситуация , е перфектна, така че ако може това нещо да бъде във всяка област на здравеопзването ще е чудесно, защото специално донорството е наистина е организирано добре. Екипите,които пристигат са много бързи, усещаме помощта им на всяко ниво”, допълва д-р Минева. 

Въпреки това все още се наблюдава едно недоверие на хората към нас, твърди Минева, но уверява, че организацията е стройна, а кипите високо дисциплинирани. „ Когато имаме пациент със съмнение за настъпила мозъчна смърт, първото което правим е инструментално изследване, с което доказваме липсата на мозъчно кръвообращение. Щом това стане факт и получим резултатите от изследването се събира комисията за установяване на мозъчна смърт. По закон тя прави две заседания и пълен неврологичен статус на пациента, обсъжда се случая. След второто заседание вече се приема окончателно, че пациента е в мозъчна смърт. През това време ние издирваме близките , правим разговори с тях и ако получим тяхното съгласие вече започваме кондиционирането на пациента за донор. Това е изключително трудно, тъй като при липсата на мозъчна регулация, ние трябва да поддържаме едни стабилни показатели на дишане, на хемодинамика, на сърдечна дейност. Всичко това се прави медикаментозно, с помощта на апаратура, така че при ескплантацията органите да бъдат съхранени в добро състояние. Процесът завършва с пристигането на екплантационните екипи, които взимат необходимите органи и за трансплантацията”, обясни процесът специалистът.
Периодът до самата експлантация е много критичен, заради рискът от спиране на сърдечната дейност. През цялото време, около 10-12 часа, пациентът е под пълно наблюдение обяснява медикът и допълва, че достъп до пациента имат и неговите близки.