Бачковският манастир слага яслата на Христос

Животът

01-12-2014, 10:18

Снимка:

Plovdivutre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Светата обител се готви да посреща тълпи от богомолци по празниците

Модел на яслата, в която се е родил Христос, ще посреща хилядите богомолци в двора на Бачковския манастир по коледните празници, пише 24chasa.bg.
"Водим преговори с гръцки майстори да изработят фигурите на светото семейство. Виждайки сцената, децата по-лесно ще разберат как точно се е появил Исус", обясни игуменът на обителта архимандрит Симон. Според него няма нищо лошо в това, да се пренасят добрите християнски традиции от съседите. Миналата година и в пловдивската митрополитска църква "Св. Марина" сложили яслата на Младенеца.
"Ако декорът излезе прекалено скъпо, тогава ще се задоволим с голям транспарант два на три метра, който ще пресъздава Рождеството", уточнява игуменът.
Монасите се стягат да посрещнат тълпи от поклонници на 24, 25 и 26 декември. Елха няма да има, тъй като се украсяват иглолистните дървета на входа на обителта. През всичките дни сутрин и вечер ще има тържествени литургии, които ще са по-дълги от обичайните. Манастирът предлага и подслон за 60 души, като нощувката е 15 лв. По думите на архимандрит Симон стаите са с парно на дизелово гориво, което вдига цената. Във второто крило има 100 места, но там килиите не се отопляват и се предоставят само през лятото. През тази година се предвижда в тези помещения да бъдат прекарани тръби, за да се използват и зимата.
"Не очаквам за Коледа да има много желаещи да нощуват, тъй като е семеен празник, а и в манастира яденето и пиенето трябва да е с мярка", коментира игуменът.