Ивелина Василева: Превенцията срещу риска от наводнения е наш приоритет

Политика

01-12-2014, 14:25

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ивелина Василева: Сроковете на плащане по ОП „Околна среда” трябва да се ускорят

В момента има 268 язовира в предаварийно състояние

Превенцията на риска от наводнения е наш приоритет. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на брифинг в Министерски съвет, съобщава „Фокус”. 

"268 язовира са с неопределена собственост. Към настоящия момент са установени 78 язовира, които са в предаварийно състояние”, добави тя. Василева уточни, че що се отнася до спешното извеждане на тези язовири, 500 000 лева ще бъдат предоставени на Министерство на земеделието и храните и в частност на „Напоителни системи”, които да извършат необходимите действие по извеждане на язовирите в аварийно и предаварийно състояние. Министър Василева посочи, че съгласно националната стратегия за развитие на водния сектор трябва да има ясен собственик, оператор и единен контролен орган, който да осъществява контрол по състоянието на сектора.

„До изясняване собствеността на тези 268 язовири, дейностите по контрол ще бъдат възложени на областните управители”,уточни тя. Главен комисар Николай Николов, по отношение на язовирите в аварийно и предаварийно състояние коментира, че не всички от тези 78 язовира са пряка заплаха за живота на хората, а до края на седмицата ще бъдат представени и докладите на областните управители.

„По време на 42-то Народно събрание група народни представители от ГЕРБ внесохме предложение за промяна в Закона за водите”, посочи тя, с който се има пълна готовност да се регламентира ясно собствеността и оператора, но не е бил приет в последствие.

Министър Василева коментира, че на заседанието на МС са присъствали и прокурори, които са извършили проверка във връзка с възникналите наводненията. В заключения от своите проверки те са извели в заключения необходимост от подобряване на механизмите за техническата поддръжка, ремонт на хидротехническите съоръжения, установяване на по-добра координация между контролните органи, липсата на финансов ресурс, липсата на налагане на административно-наказателна отговорност и изсичането на горите. На заседанието на МС е бил приет и доклад на правителството.

„Той предлага мерки, които са свързани с дългосрочното решаване на проблемите, свързани с неяснотите в законодателство чрез разработване на законодателни промени до края на годината, които да подсигурят наличието на единен национален контролен орган, който да се грижи за упражняване правомощия по отношение поддръжка и експлоатация на язовирите, да налага принудителни административни мерки и реализиране на административно-наказателната отговорност”, каза още министър Ивелина Василева.