Внимавайте! Бум на ало измами в Бургас

Крими

01-12-2014, 16:04

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Арестуваха ало измамник в Царево

При всеки случай на съмнение, обаждайте се на 112

Редица телефонни измами са станали в Бургас през последните дни, съобщиха от полицията.

77- годишна бургазлийка е била измамена по механизма "болен от ебола близък" за сумата от 3 200 лв. Тя изтеглила парите от банков клон в центъра на Бургас и предала на непознат мъж в района на ж.п. гарата. 58-годишна бургазлийка получила обаждане от мъж на мобилния си телефон от мъж, представил се за нейн познат, който я помолил да закупи ваучери на "Виваком" на стойност 30 лв. и да продиктувала кодовете им за активация. Впоследствие бургазлийката закупила още няколко пъти ваучери на обща стойност 400 лв., докато се свърже с познатия си и разбере, че е станала жертва на телефонна измама.
67-годишен бургазлия от к-с "Славейков" е измамена по класическия механизъм "операция на близък с поставяне на златни пирони в крайниците" за сумата от 9 500 евро, която предал на непознат мъж, дошъл на домашния му адрес. 75-годишна бургазлийка от "Славейков" пък е станала жертва на телефонна измама по класическия механизъм "катастрофа с жертва" за сумата от 900 лв., които предала на непозната жена, дошла на домашния й адрес. Работата по случая продължава от служители на Второ Районно управление "Полиция" - Бургас. Същият принцип е бил използван и на 88-годишна жена от Царево. Пенсионерката е загубила 3 400 лв.
От полицията все пак са успели да хванат двама мъже за телефонни измами. Първият е 36 годишния криминално проявен И.С. от Ахтопол. Той измамил 88-годишна жена от Царево със сумата от 1 800 лв. по класическия механизъм "катастрофа с жертва". Вторият е 21-годишния А.И. от Царево, криминално проявен. Той приложил механизъм "закупуване на ваксина за болни роднини" на 81 годишен мъж от с. Бяла вода за сумата от 3 000 лв. Мъжете са задържани от служители на Районно управление "Полиция". 
ОДМВР - Бургас предупреждава гражданите за зачестили случаи на телефонни измами и измами, вършени по домовете от лица, представящи се за общински служители, представители на “Социално подпомагане” или нестопански организации.