Терапията и швейцарска болница остават партньори

Животът

01-12-2014, 17:19

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Като най-голям успех на сътрудничеството между двете болници е осъществената първа трансплантация на бъбрек от жив донор

Университетска болница "Света Марина" и болница "Inselspital" - Берн, Швейцария продължиха договора за партньорство за още 3 години. Документът бе скрепен с подписите на проф. д-р Жанета Георгиева - изпълнителен директор на Университетската болница "Света Марина" и Холгер Бауманн – председател на борда на директорите на Inselspital Bern и Spital Netz Bern AG – Швейцария.

20-годишното партньорство между двете здравни заведения датира от 1994 г, когато е подписан първият договор. Тогава съвместният проект между двете Университетски болници е финансиран в рамките на договора между "Отдела за сътрудничество с Източна Европа" на Федералния департамент на външните работи. От 2000-та година при смяната на ръководството на Швейцарската болница щафетата се поема от д-р Урс Бирхер и проф. д-р Красимир Иванов. Проф. д-р Жанета Георгиева – изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Марина" от 2010 г., подписа два договора за удължаване работата по проекта, като финансирането след приемането на България в Европейския съюз се осъществява от Фондация Inzel.

За изминалите години са реализирани и успешно приключили множество подпроекти, като проф. Георгиева спомена най-значимите: Болничен мениджмънт и администрация; Мениджмънт на качеството; Сестринско дело, Трансплантационна медицина; Бенчмаркинг и Болнична информационна система. В рамките на проекта лекари и медицински сестри от УМБАЛ "Света Марина" имат възможност да проведат краткосрочни и дългосрочни специализации в болницата партньор, а изтъкнати швейцарски специалисти гостуват с лекции и обучават на място варненските лекари.

Като най-голям успех на сътрудничеството между двете болници е осъществената първа трансплантация на бъбрек от жив донор в "Света Марина", под ръководството на проф. д-р Даниел Кандинас. Холдер Бауманн благодари за доброто и плодотворно сътрудничество вече 20 години. Той със задоволство съобщи, че при срещата им с кмета на Варна Иван Портних е дал висока оценка на варненската болница и отличната работа на екипа от специалисти.