Даниел Митов: Моралът не тече по тръби

Политика

01-12-2014, 21:35

Снимка:

БНР

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Митов: Включването на България в ЕБС трябва да е топ приоритет

Без Украйна не може да се осъществи Евразийския съюз, коментира външният министър

Преди да се разбере, че „Южен поток” пресъхва за България, външният министър Даниел Митов призова за предефиниране на отношенията между ЕС и Русия, съобщава "24 часа". По време на дискусия за Украйна, организирана днес от фондация "Конрад Аденауер" у нас, Митов наблегна на моралните ценности, които Европа трябва да защитава, предаде БНР.

"Обявената проевропейска ориентация на Украйна е смятана от Русия за посегателство спрямо амбициите на последната за реинтеграция на бившото съветско пространство. Без Украйна осъществяването на Евразийски съюз би компрометирало неговата функционална легитимност", заяви Митов.

"За предотвратяването на такова развитие Москва е готова да използва различни средства. Облягането на инструменти от арсенала на икономиката и енергетиката за оказване на геополитически натиск върху Украйна е пример в тази посока. При това положение ситуацията в Украйна повдига въпроса за необходимостта от предефиниране на диалога между ЕС и Русия. Всеки опит, който цели да направи ценностни компромиси в името на икономическия резултат, е опасен. Това трябва да напомним включително на онези, които изпитват носталгия по бившото съветско пространство”, изтъкна българският дипломат №1.

Той обоснова разсъжденията си с довода, че политиката е прекалено сложна, за да се побере в тесни категории като "фили" или "фоби".

„Моралът обаче не. Ние трябва ясно да заявим, че геополитическите артерии на Европа не са само икономически, но и ценностни, защото моралът ни не тече по тръби”, категоричен беше министърът. България полага особени усилия в рамките на ЕС в подкрепа на Украйна", допълни Даниел Митов, без да уточни какви точно.