Вестниците във вторник, 2 декември

Най-доброто от печата

02-12-2014, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

До 2017 г. 460 лв. минимална заплата


„Стандарт"
Минималната работна заплата да скочи до 460 лв. от 2017 г., предлага финансовият министър Владислав Горанов. Увеличението ще става с по 40 лв. годишно, стана ясно от обясненията му след днешното заседание на кабинета за Бюджет 2015. Първоначално финансист номер 1 защитаваше тезата, че най-ниското месечно възнаграждение трябва да се замрази на 340 лв. през 2015 г. и да нарасне с 20 лв. през 2016 г. и още 20 лв. през 2017 г. До промяна в позицията му се стигнало след консултациите със социалните партньори. Горанов обясни, че работодателите са го убедили да вдигне минималната заплата заради консервативната му прогноза за нивото на безработицата догодина. Според бизнеса тя няма да е 11.7%, а ще се задържи на сегашното ниво от 10.7%.


Плащат пенсиите на студентския празник
„Новинар"
Изплащането на пенсиите за декември ще започне на студентския празник. Парите ще се получават от понеделник, 8 декември, в пощенските станции до 17-и, сряда.
Възрастните хора ще получат пенсиите си по предварително изготвен график, който ще бъде обявен във всяка пощенска станция в страната, съобщиха от Националния осигурителен институт.


Първи трус във властта: Борисов днес
„24 часа"
Патриотичният фронт (ПФ) може да изпадне от платформата, която крепи управлението, научи току-що "24 часа" от осведомени.
Премиерът Бойко Борисов е вече на ръба на търпимостта си към ПФ, които на няколко пъти за едва 3 седмици поставят на косъм парламентарната подкрепа към кабинета му.
Още повече, че в четвъртък министър-председателят ще се хвърли в трудна дипломатическа совалка за "Шенген" в Брюксел, откъдето от доста време вдигат червен картон за патриотите.


На тъмно: Армията продаде 535 бронирани машини
„Труд"
535 танкове и всякакъв друг вид бронетанкова техника са били продадени от военното дружество „Снабдяване и търговия - МО" ЕООД за първите десет месеца на годината. Министерство на отбраната отговори на „Труд" по Закона за достъп до информация. В него е посочено: „ извършена е търговска реализация на 314 единици бронетанкова техника от 7 вида и 221 единици друга специална техника от различни видове. Общата продажна цена на техниката е 5 390 521.80 лв. без включен ДДС".


Четири университета са лидери във висшето образование у нас
„Сега"
Четири са висшите училища в страната, които предлагат най-високо качество на образованието. СУ, Медицинският университет в София, Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет са лидери в голяма част от професионалните направления, по които обучават студенти. Специалностите информатика и медицина остават двете най-перспективни за младите хора дисциплини - безработицата сред завършилите е почти нулева, а дипломата почти винаги гарантира висок осигурителен доход и работа по специалността. Това показват данните в новото издание на рейтинга на висшите училища, което беше представено вчера в София.


МО не съгласува бюджета за 2015 г.
„Дума"
Министерството на отбраната отказа да съгласува вчера проекта за държавния бюджет за 2015 г. Това стана ясно от официално изявление на самото ведомство.
Основният мотив за несъгласуването на проекта според министерството е невъзможността да се изпълняват задачи, свързани с бойната готовност, защитата на суверенитета и териториалната цялост на страната, подготовката на декларираните формирования съгласно договорените с НАТО цели.


"Хемус" продължава към Плевен догодина
„Капитал дейли"
Строителството на нови участъци от магистрала "Хемус" може да започне още следващата година с пари от бюджета. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на форум на Камарата на строителите в България (КСБ). Тя съобщи, че през януари ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за частта между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч. Процедурата обаче ще се проведе под условие изпълнението да започне, ако се намерят средства в бюджета.


Трябва да съкратим 4000 военни
„Преса"
Намаляването на бюджета за отбрана ще доведе до невъзможността да се изпълняват задачи, свързани с бойната готовност, защитата на суверенитета и териториалната цялост на страната. Това предупредиха от Министерството на отбраната в своя официална позиция.
Основният мотив за несъгласуването на проекта за държавен бюджет за 2015 г. е невъзможността да се изпълняват задачи, свързани с бойната готовност, защитата на суверенитета и териториалната цялост на страната, подготовката на декларираните формирования съгласно договорените с НАТО цели за способности, подготовката на подразделенията за участие в мисии и операции зад граница под егидата на ООН, НАТО и ЕС, до които би довело неокомплектоването с личен състав.