Огнян Минчев: „Южен поток” не е проблем между Русия и България

Това, че България губи пари от спирането, е твърдение на едро, смята политологът

„Южен поток” не е проблем между Русия и България, заяви политологът Огнян Минчев в пряка телефонна връзка по Нова телевизия тази сутрин. Изказването му дойде във връзка с решението на Москва да прекрати проекта „Южен поток”.

„Това, което каза Путин, е информация, която не е изпратена на правилния адрес. „Южен поток” не е проблем между Русия и България, а между Русия и ЕС”, заяви Минчев.

„Ако Путин се отказва от строителството на „Южен поток”, това означава, че ЕС е отстоял своята теза и своя интерес в това всички енергийни инфраструктури на територията му  да бъдат съобразени с т.нар. трети енергиен пакет, който предполага спазване на законите на конкуренцията в ЕС”, изтъкна Минчев, като допълни, че за Европа спирането на „Южен поток” е добра новина, тъй като доказва, че законите на територията на ЕС се спазват.

„Това, че България ще изгуби пари от спирането на „Южен поток”, е твърдение, направено на едро. България губи много през последните години от своята политическа стабилност, от своята законност, от  откритостта на финансовите и политическите отношения именно поради натиска, който търпи за осъществяването на проекти като „Южен поток”, заключи политологът.