Обама ще поиска отпускане на $263 млн. за оборудване на полицията с камери

Американският президент Барак Обама ще поиска отпускане на 263 милиона долара за оборудване на полицията с камери и обучение на униформени

Новината беше съобщена на фона на национални протести след решението на съдебен състав да не търси отговорност от полицая Дерън Уилсън, който застреля невъоръжния чернокож младеж Майкъл Браун във Фъргюсън през август, съобщава БНР.

Предлаганите от Обама мерки за носене на камери от полицаите трябва бъдат финансирани от Конгреса. Стратегията беше обсъждана днес на среща на президента във Вашингтон с неговия кабинет и представители на организации за защита на гражданските права. Тема на разговорите беше недоверието на цветнокожите спрямо органите на реда. В призива си за финансиране на носенето на камери Барак Обама коментира, че ситуацията във Фъргюсън касае цялото общество:

"Както казах миналата седмица, когато която и да е част от американското семейство усеща, че към нея се отнасят несправедливо, това е проблем за всички нас. Това не е е проблем само за някои. Това не е проблем на определена общност или определена демографска група."

В същото време в Атланта главният прокурор на Съединените щати Ерик Холдър заяви, че скоро ще представи свои препоръки за справяне с расовото профилиране. Според него повечето общуване между отделните групи в обществото е ключов фактор:

"По време на месеците след този инцидент [с Майкъл Браун] се разпали един значим национален диалог за нуждата да се осигури доверие в силите на реда и процесите по наказателно право."

Холдър припомни, че все още тече федерално разследване дали убийството на Майкъл Браун е било на расова основа.

Гражданското недоволство в Америка продължава като през вчерашния ден студенти от различни университети напуснаха демонстративно занятията си в знак на подкрепа на протестиращите във Фъргюсън.