Румен Петков: Неизграждането на "Южен поток" е катастрофа за българската икономика

Правителството на БСП е направило всичко възможно да дискредитира проекта "Южен поток"

Неизграждането на "Южен поток" е катастрофа за българската икономика. С вчерашното изявление на президента Путин трябва да сме съвършенно наясно, че България става зависима държава от Украйна, заяви заместник-председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция в Добрич.
Румен Петков допълни, че продължава да пита президента Плевнелиев и българското правителство дали има писмо от "Газпром", в което "Булгаргаз" се осведомява, че поради
задлъжнялост на българското дружество се въвежда в действие клаузата за предплащане на газа, съобщи БТА. "Има ли проблем, свързан с взаимоотношенията между "Газпром" и украинския транспортьор на газа? И това може ли да повлияе върху енергийната независимост на страната ни? Имам достатъчно основание да смятам, че такова писмо има и, ако тази клауза бъде въведена, доставката на газ заБългария може да спре", каза Петков.
Заместник-председателят на АБВ коментира, че правителството на БСП, оглавявано от Пламен Орешарски, е направило всичко възможно да дискредитира проекта "Южен поток". Днес тази
антируска политика, която започна БСП, добива своя естествен край, заяви Петков. По думите му "тази неадекватност на българските власти ще тежи години наред на енергийната сигурностна страната".
Румен Петков посочи, че когато от АБВ предупреждавали за обсъжданите от Русия два варианта на "Южен поток", заобикалящи България, от БСП, ГЕРБ, от другите политически формации не взели никакво отношение. По думите му сега анализът на АБВ се потвърждавал в най-лошата за България форма.